IQ Dom

IQ Dom

V okviru programa IQ DOM razvijamo tehnološke rešitve, ki bodo povezane med seboj tvorile “Inteligentni dom nove generacije zasnovan na pametnih napravah in lesu”. Tak dom bo zgrajen iz človeku prijaznih naravnih materialov – zlasti lesa, ter bo hkrati predstavljal novo paradigmo na področju prilaganja človeku z neinvazivno umetno inteligenco. Značilnost razvitih tehnologij oziroma končnih gradnikov bo integracija, adaptivnost ter napredna, človeku prijazna inteligenca.

Program, sofinanciran v okviru Strategije pametne specializacije, združuje 25 meddisciplinarnih razvojnih projektov, ki pokrivajo tri stebre – lesno verigo s stavbnim delom, področje inteligentnih naprav ter inteligentnega upravljanja doma. Vsi trije stebri predstavljajo celoto zelenega inteligentnega doma, ki skrbi tako za ljudi, ki v njem živijo, kot za okolje, v katerem se nahaja.

Razvoj umetne inteligence za upravljanje doma bo pomenil bistven preskok iz avtomatiziranega doma v človeku prilagodljiv samoučeči se dom. Sistem bo temeljil na uporabnikovem obnašanju, ki ga bomo spremljali skozi pametne naprave, vgrajene v domu in umetno inteligenco, ki bo uporabnikove navade posnemala in s tem poenostavila upravljanje doma ter hkrati še dodatno znižala porabo energije.

V okviru konzorcija je 26 partnerjev iz gospodarstva in raziskovalnih organizacij. Razvili bomo vrsto globalno prebojnih tehnologij, od razvoja izolativnih gradnikov na bazi nano delcev, alternativnih tehnologij magnetokaloričnega hlajenja, tehnologije nizkotemperaturnega pranja s kavitacijo, alternativne tehnologije Solid State gretja z mikrovalovi ter Thick filma za uporabo v gospodinjskih aparatih, sistemov za napredno upravljanje z energijo, sistemov povezljivosti ter uporabo umetne inteligence za upravljanje doma. Vzpostavljen bo tesen prenos znanj iz javnih raziskovalnih organizacij (JRO) v gospodarstvo. Pomemben bo tudi prispevek k trajnostnem razvoju z usmeritvijo v Life Cycle Analysis ter razvojem nekaterih naprednih rešitev na področju torefikacije, magnetokaloričnega hlajenja ter rešitvami z znatnimi energetskimi prihranki, s čimer bomo z realizacijo programa pustili sled na področju trajnostnega razvoja tudi na svetovni ravni.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

EU_sklad_regionalni_razvoj