(Slovenščina) Frazemi in pregovori

(Slovenščina) Frazemi in pregovori

Sorry, this entry is only available in Slovenian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Frazemi in pregovori predstavljajo pomemben del jezika, ki se pogosto aktualizira, prenavlja in izrablja v oglaševalske in druge namene. Kljub temu jim je v učnih načrtih in posledično tudi v procesu izobraževanja namenjena manjša pozornost, zato skušamo v projektu ta primanjkljaj odpraviti.
Naše izhodišče je, da frazemi in pregovori ob ustreznem didaktičnem pristopu predstavljajo velik izziv in motivacijo za učenje/poučevanje. Gre za enote, ki lahko bistveno izboljšajo jezikovne zmožnosti ustnega in pisnega sporazumevanja ter motivirajo za vseživljenjsko učenje in raziskovanje.
V tem sklopu bomo pripravili celostno obravnavo frazemov in pregovorov, ki bo prilagojena ciljnim uporabnikom. Prvi del sklopa se bo nanašal na izdelavo slovarskega opisa frazemov in pregovorov; na podlagi analiz poznavanja, rabe in pogostosti bo izbranih 100 frazemov in 100 pregovorov, za katere bomo skladno z najsodobnejšimi leksikografskimi načeli pripravili celostne slovarske opise. Drugi del sklopa bo vezan na pripravo raznovrstnih vaj in nalog, s pomočjo katerih bodo učenci spoznavali in utrjevali frazeme in pregovore, ne samo tiste, ki bodo podrobneje predstavljeni v slovarski obliki, temveč tudi druge, ki jih bomo zbrali v posebnem seznamu frazemov in pregovorov.